Næste koncert

Pressemeddelelse

 

Koncert i Maribo Domkirke

fredag den 11. november kl. 20

Theatre of Voices og Hamburger Ratsmusik

0_Hamburger Ratsmusik_2022_credit_Philipp_Trochim0_ToV_credit_Reinhard_Wilting

Ned ad Elbe-floden: Theatre of Voices og Hamburger Ratsmusik tager på turné i Tyskland og Danmark i anledningen af komponisten Heinrich Schütz’ 350-års dødsdag, oktober og november 2022

 

Fredag den 11. november kl. 20 bliver der en helt enestående mulighed for at opleve musik af Heinrich Schütz, John Dowland, Mogens Pedersøn og flere af deres samtidige komponistkollegaer i Maribo Domkirke. Tilmed fremført af 2 af de bedste ensembler indenfor barokmusik, nemlig den danske vokalgruppe Theatre of Voices og trioen Hamburger Ratsmusik. Begge har specialiseret sig i barokmusik og er blevet tildelt mange priser og udmærkelser verden over.

Kong Christian IV, én af 1600-tallets store musikelskere med omfattende viden inden for området, lykkedes to gange med at få hentet den ”allerbedste tydske kompositør” fra Dresden til København, hvor Heinrich Schütz blev betroet rollen som overhofkapelmester. Christian IV bekostede et kæmpemæssigt hofkapel, der i en periode talte 61 musikere og 23 trompetister, hvis herkomst fra hele Europa garanterede den ypperste kvalitet. Fra England hentedes ikke blot de bedste sangere, men også lutspilleren John Dowland.

Omvendt blev de unge danske talenter sendt til Italien, hvor de så skulle videreuddannes. I Hamborg fandt man violinisterne William Brade og Johann Schop, og Schütz‘ kollega i Dresden, komponisten Michael Praetorius, forærede Kongen et eksemplar af sit første værk, “Motectae et Psalmi“ fra 1607, som han forsynede med en håndskreven dedikation.

I anledningen af Moritz af Hessens 450-års fødselsdag og Heinrich Schütz‘ 350-års dødsdag slår Theatre of Voices og Hamburger Ratsmusik – som i øvrigt fejrer sit 500-års jubilæum i år – pjalterne sammen for at rejse fra Dresden til København i Heinrich Schütz‘ spor. Turnéen begyndte i det centrale Tyskland, hvor Schütz blev født og virkede forskellige steder, herunder i Dresden, den by, der nok havde størst betydning for ham igennem stort set hele hans liv, og hvor han også blev begravet. Med ophold i Lüneburg, Hamburg og Slesvig-Holsten går turen videre til Danmark, hvor der er planlagt yderligere en række koncerter (blandt andet i Maribo Domkirke), som kulminerer i en vandrekoncert den 14. november på Rosenborg Slot i København. Her kan der den dag i dag ses de lydkanaler, der, som en slags tidlige højtalere, så gæsterne i Vinterstuen kunne høre den musik, der blev spillet nede i slotskælderen. En personlig opfindelse af Kongen, som nu, næsten 400 år senere, tages i brug igen under dele af koncerten.

Theatre of Voices er en internationalt anerkendt dansk vokalgruppe, som har tæt på 40 udgivelser og adskillige Grammy’er, P2-priser og andre prisbelønninger bag sig. Ensemblet har flere gange lagt stemmer til filmmusik som bl.a. Oscar-vindende ”La Grande Bellezza” (Paolo Sorrentino), ”Arrival” (Denis Villeneuve), ”horror-lyd” i den danske film ”Selvmordsturisten” (Jonas Alexander Arnby) og senest også vokal på Star Wars fanfilmen ’Shrouded destiny’ (Shahbaz Sarwar).

Gruppen blev grundlagt i London i 1990 af den engelske dirigent Paul Hillier og anses for at være ét af verdens førende vokalensembler med over 76.000 månedlige afspilninger på f.eks. Spotify. Siden 2003 har ensemblet haft base i København og har nu fast samarbejde og en festival i Holbæk Kommune. Theatre of Voices var i 2013 og 2021 nomineret til Nordisk Råds Musikpris, og gruppen optræder på prominente internationale festivaler, koncertsale og operahuse så som Teatro Real og Palais Garnier, Lincoln Center og Carnegie Hall, Barbican Center, Sydney Opera House og Elbphilharmonie i Hamborg.

Theatre of Voices fejrede sit 30-års jubilæum i 2020, og trods Covid-19 bød 2020 og 2021 på både virtuelle og liveaktiviteter i bl. a. England, Tyskland, England, Italien, Grønland samt hologrammer i Hong Kong, og sluttede med en online-julekoncert i samarbejde med Nationalbanken i Colombia. Theatre of Voices samarbejder med en lang række internationalt anerkendte soloinstrumentalister og instrumentalensembler som Kronos Quartet, London Sinfonietta og Smith Quartet, og føjer sammen med barokinstrumentalister i 2022 den syriske oudspiller Rihab Azar til listen over musikere på Theatre of Voices Festival.

Paul Hillier, Ridder af Dannebrog, har ledet Theatre of Voices siden 1990 og har desuden i en årrække været chefdirigent for Ars Nova Copenhagen. Han har i løbet af sin mere end 50 år lange professionelle karriere virket som sanger, dirigent og forfatter til artikler og litteratur om musik.

Hamburger Ratsmusik har rødder i den tyske musikhistorie, der går et halvt årtusind tilbage i tiden. Den blev grundlagt i 1522, dvs. for nøjagtigt 500 år siden, for at vise, at den frie hansestad nemt kunne måle sig med datidens fyrstelige hoforkestre. Fremtrædende musiker- og komponistpersonligheder såsom William Brade, Johann Schop, Georg Philipp Telemann og Carl Philipp Emanuel Bach, som på 16- og 1700- tallet hver især satte deres præg på byens musikliv, sikrede ”rådsmusikken” fremgang og udvikling samt det bedre borgerskabs bevågenhed. I 1991 genoplivet af gambisten Simone Eckert, optræder ensemblet jævnligt i Tyskland, Europa, USA og Kina. Hamburger Ratsmusik slår en bro fra renæssancen ind i nutiden og forbinder tidlig musik med levende interpretation. Disse modsætninger opfordrer til kreativ dialog mellem fortid og nutid, og instrumenterne, viola da gamba, lut og cembalo/orgel, taler med deres enestående klangspekter direkte til ånd, hjerte og sjæl. Mere end 30 cd‘er med hovedsageligt premiereindspilninger er det i mellemtiden blevet til. Sammenlagt udgør de en omfattende dokumentation af de talrige genopdagelser af musikalske skatte fra især renæssancen og baroktiden.

Koncerten arrangeres i samarbejde mellem Maribo Domkirke og Maribo Musikforening og varer ca. 80 minutter. Der er ikke pause i koncerten.

Billetter sælges i forsalg på: https://www.place2book.com/da/sw2/sales/ssf1f1bn96

Linket findes også på Maribo Musikforenings hjemmeside: http://www.maribomusikforening.dk/

Billetsalg tillige ved indgangen fra kl. 19.15 mod kontant betaling eller Mobilepay.

Billetpriser: Medlemmer 80 kr., ikke-medlemmer 150 kr., under 25 år gratis adgang. Der kan også tegnes medlemskab ved indgangen.